Reklama
  • Wtorek, 24 stycznia (13:00)

    Rolada z indyka na zielono

Skład na 6 porcji: ● 1,3 kg udźca indyka bez kości ● cytryna ● 75 g posiekanych migdałów ● 250 g serka śmietankowego ● żółtko ● 3 łyżki bułki tartej ● 2 cebule ● olej ● 100 g posiekanych: natki pietruszki, sałaty, szpinaku, szczypiorku ● 200 ml białego wytrawnego wina ● 100 ml bulionu ● sól, pieprz do smaku.

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 4,30 zł

1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do serka razem z żółtkiem, bułką tartą, posiekaną zieleniną, migdałami, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie miksujemy.

Reklama

2. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozkładamy na blacie i smarujemy serem z zieleniną. Zwijamy od dłuższego boku i związujemy dość mocno nitką.

3. Roladę podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aby dobrze się podrumieniła. Dodajemy pokrojone w plastry cebule i krótko smażymy. Wlewamy bulion i wino, dusimy kilka minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC.

4. Pokrojoną w grube plastry roladę możemy podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami, polaną sosem, albo na zimno, jako przystawkę.

Wartość odżywcza porcji 650 kcal Białko 55 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 30 g

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, olej, mąka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, garść roszponki, kolorowe pomidorki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.