Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Rolada z indyka z warzywami

Składniki na 6-7 porcji: ok. 1 kg piersi z indyka, po ½ łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, po 1 łyżeczce suszonej bazylii i tymianku, 300 g serka śmietankowego, 100 g boczku w plasterkach, 800 g ziemniaków, po 1 strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 2 średnie cebule, 200 g pomidorków koktajlowych, 1 średnia cukinia, 150 ml bulionu warzywnego, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Do serka dodaj zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na płacie mięsa rozsmaruj ser, zwiń w roladę. Wierzch mięsa obłóż plastrami boczku. 

2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę lub paski. Cebule pokrój w ćwiartki. Umyte pomidorki prze krój na pół. Cukinię pokrój w pół- plasterki. Ziemniaki ugotuj w oso lonym wrzątku (ok. 10 minut).

3. Do żaroodpornego naczynia włóż roladę, wlej bulion. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C.

Następnie dodaj ziemniaki, paprykę, cebule, cukinię oraz pomidorki. Oprósz solą. Piecz jeszcze ok. 30 minut.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: gulasz: 50 dag piersi z indyka, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 2 średnie marchewki, 4-5 różyczek brokuła, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka rozmarynu, po 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.