Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (12:39)

    Roladki z piersi indyka z kukurydzą

Składniki na 4 porcje: 4 płaty mięsa piersi z indyka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 12 kolb minikukurydzy, 2 łyżki ketchupu, olej, kilka gałązek natki pietruszki. Ponadto: wykałaczki do spięcia roladek.

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, lekko rozbij, o ile jest to konieczne (możesz zalać je jogurtem, kefirem lub mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny, ale nie jest to konieczne).

2. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie płaty piersi indyka posmaruj ketchupem. Na jednym końcu mięsa ułóż po 2-3 kolby kukurydzy. Zawijaj je począwszy od końca, na którym leży kukurydza, w taki sposób, by powstała ścisła roladka. Gotową od razu zepnij wykałaczką.

Reklama

3. Smaż roladki na oleju z każdej strony na złoty kolor. Prosto z patelni przełóż na talerze. Pamiętaj o usunięciu wykałaczek!

4. Roladki z indyka podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki. Smacznym dodatkiem będzie ryż na ostro przyprawiony curry oraz zielona sałata z pomidorami.

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 250 kilokalorii

Pierś drobiowa stanie się delikatna i krucha, jeśli namoczysz ją w jogurcie lub mleku.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonego mięsa z indyka, 2 małe cebule, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej plus kilka łyżek do obtaczania, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz świeżo mielony, słodka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.