Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Słony placek z indykiem i bukietem warzyw

Składniki na 8 porcji: gulasz: 50 dag piersi z indyka, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 2 średnie marchewki, 4-5 różyczek brokuła, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka rozmarynu, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i kurkumy, sól, pieprz, olej; ciasto: 40 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta proszku do pieczenia. 2. Gulasz: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z rozmarynem, pieprzem ziołowym i kurkumą. Brokuły ugotuj, osącz i zmiksuj z kremówką. Marchewki obierz, pokrój w talarki.

Reklama

1. Ciasto: zimne masło drobniutko pokrój, wsyp do mąki, dołóż resztę składników, szczyptę soli i pieprzu. Posiekaj nożem, zagnieć ciasto w kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 minut.

3. Rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, marchew, groszek, smaż 10 minut. Dolej kremówkę. Duś 5 minut, by sos się zredukował. Ciasto odwiń z folii, rozwałkuj na 2 placki (mały i duży).

4. Większym plackiem wyłóż formę. Nałóż mięso i przykryj drugim plackiem. Ponakłuwaj wierzch, ew. ze skrawków wytnij ozdoby i przyklej je na wierzchu. Piecz 45-50 minut w 180°C.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag piersi indyka, 40 dag mrożonego szpinaku, olej, mąka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, garść roszponki, kolorowe pomidorki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.