Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:00)

    Soczysty udziec z pieca z farszem ziołowym

Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg), 800 g ziemniaków, 400 g marchewki, 150 ml mleka, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa.

PRZYGOTOWANIE: ok. 90 minut

1. Zioła (tymianek, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi) opłukać, osuszyć, posiekać. Połowę ziół zmiksować w blenderze z łyżką oleju oraz 2 łyżkami wody. Pastę ziołową wymieszać z serkiem śmietankowym. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

2. Udziec indyczy opłukać, osuszyć, posypać solą. Mięso rozłożyć na deseczce. Posmarować przygotowanym ziołowym farszem. Ostrożnie zrolować i obwiązać mocną bawełnianą nitką. Obsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 75 minut.

3. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki obrać, pokroić na kawałki. Warzywa gotować około 25 minut w posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki i marchewkę utrzeć z mlekiem i masłem na purée.

Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Serwować jako dodatek do pieczeni. Gotowe danie posypać resztą ziół.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.