Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Szaszłyk z indyka z sałatą

Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z indyka, 15 dag sałaty roszponki, 2 garście rukoli, 25 dag ugotowanych buraków, 1/2 mango, 5-7 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy francuskiej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego, kilka gałązek tymianku, sól morska, pieprz świeżo mielony.

Reklama

1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Oliwę (3-4 łyżki) wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać tymianek, sól, pieprz, polać mięso, przykryć i schładzać w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).

2. Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków (wcześniej moczyć patyczki przez 30 min w wodzie: nie spalą się), piec w piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 15 min.

3. Sałatę umyć, osuszyć. Mango i buraki obrać, pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać. Polać sosem przygotowanym z octu, 2 łyżek oliwy, miodu, musztardy, syropu, soli, pieprzu.

Przygotowanie: ok. 25 minut plus marynowanie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.