Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Sznycelki z indyka zrolowane ze śliwkami

Składniki na 6 porcji: 6 sznycelków z indyka (po ok. 15 dag każdy), 5 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych śliwek, 1 jabłko, sól, pieprz świeżo mielony, 12 cienkich plasterków wędzonego boczku (niezbyt tłustego), 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki wódki albo innego mocnego alkoholu.

Reklama

1. Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu. Gdy zaczną się rumienić, przesyp je od razu na deskę do krojenia. Przestudź i posiekaj niezbyt drobno.

Śliwki pokrój w kosteczkę, skrop alkoholem (ew. odrobiną octu balsamiczne go). Umyj, wytrzyj, obierz, oczyść z gniazda nasiennego i drobno posiekaj jabłko. Pokrojone śliwki wymieszaj z jabłkiem i orzechami.

2. Sznycle opłucz, osusz. Każdy rozbij tłuczkiem pod kawałkiem folii spożywczej. Mięso oprósz z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlecik posmaruj przygotowanym nadzieniem bakaliowym. Zwiń dość ciasne roladki. Każdą owiń dwoma plasterkami boczku i ostrożnie obwiąż bawełnianą nitką.

3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż na nim roladki ze wszystkich stron (ok. 5 min). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Podlej tłuszczem ze smażenia. Piecz ok. 1 godz. w temp. 175 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.