Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Sznycelki z miętowym pesto

Składniki na 4 porcje: 50 dag filetu z piersi indyka, 25 dag sera mozzarella, 3 duże pomidory, 30 dag makaronu spaghetti, 1 pęczek mięty, kilka gałązek bazylii, 3 łyżki pestek słonecznika, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki startego parmezanu, 7 łyżek oliwy, 1–2 łyżeczki soku z limonki, sól, pieprz.

1 Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć pestki słonecznika i smaż na rumiano. Zdejmij z patelni, odstaw do wystudzenia. W tym czasie czosnek obierz. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii zostaw do dekoracji.

Reklama

Resztę ziół wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, pestki słonecznika i parmezan. Zmiksuj, powoli dolewając 4 łyżki oliwy. Pesto przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

2 Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na 8 małych sznycelków. Każdy lekko rozgnieć dłonią. Mięso posyp solą i pieprzem. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ potnij w kostkę. Mozzarellę pokrój w plasterki. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 5–7 minut.

3 Rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż sznycelki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec obłóż mozzarellą. Zdejmij. Na patelnię włóż pomidory i łyżkę pesto. Smaż razem chwilę. Makaron odcedź, wymieszaj z resztą pesto. Sznycelki obłóż pomidorami z pesto. Podawaj z makaronem. Udekoruj resztą bazylii. Przygotowanie ok. 50 minut, 1 porcja ok. 770 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | pesto

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1,5 kg piersi z indyka • 2 łyżki oleju • sok i skórka z cytryny • 2-3 łyżki miodu • 30 sztuk suszonych moreli • 2 plastry sera żółtego • szklanka białego wina • marchewka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.