Reklama
  • Poniedziałek, 30 czerwca 2014 (12:05)

    Sznycle z indyka na kapuście

Składniki na 4 porcje: ½ główki młodej kapusty, 1 pęczek koperku, 1 kwaśne jabłko, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 4 sznycle z indyka, olej do smażenia, sól, pieprz, 6-8 pomidorków koktailowych

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

1. Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki.

Reklama

2. Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj.  Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut aż zmięknie. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki jabłka.

3. Przygotuj sos. Do soku z cytryny dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz ogień i usmaż mięso. Kapustę przełóż na talerze, na niej ułóż usmażone sznycle i połówki pomidorków koktajlowych. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.

Przygotowanie: 35 min., porcja: 250 kalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Zapiekanka: 40 dag piersi z indyka • brokuł • czerwona papryka • pół kg ziemniaków • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki ziół prowansalskich • olej • sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.