Reklama
  • Wtorek, 13 grudnia 2016 (08:05)

    Udziec indyka w sosie śliwkowym

Składniki: 1 kg udźca z indyka, 20 suszonych śliwek, 3 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki śmietany 18 proc., ząbek czosnku, 2 listki laurowe, marchewka, pęczek kopru, szklanka mąki pszennej, sól i pieprz.

Reklama

Przygotowanie 95 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis na 4-6 porcji

1. Mięso z indyka kroję na duże części. Oprószam solą i pieprzem, panieruję w mące i obsmażam na złoto. Mięso przekładam do garnka i zalewam bulionem. Dodaję posiekany czosnek, pokrojone marchewkę i koper, listki oraz śliwki. Duszę razem 50 minut.

2. Po tym czasie wlewam śmietanę. Zdejmuję przykrywkę i gotuję jeszcze 30 minut. 3 Indyka podaję polanego sosem powstałym podczas gotowania – jest bardzo gęsty i kremowy. Idealnie nadaje się do polania ziemniaków.

Mięciutki i kruchy w aromatycznym sosie – palce lizać! Małgorzata Góralska z Jabłonowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.