Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Udziec indyka z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej z pestek winogron.

Reklama

1 Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz.

Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem. Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je resztą mieszanki przypraw i także polej olejem. Rękawy ściśle zawiąż.

2 Ułóż je koło siebie na blaszce i piecz w 180°C przez godzinę. Delikatnie rozetnij folię (uważaj, bo wyleci gorąca para!). Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią. Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek, obłóż pieczonymi warzywami, ew. posyp natką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg piersi indyka, 30 dag sera z niebieską pleśnią, 10 dag orzechów laskowych, 5 dag suszonej żurawiny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.