Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Udziec z indyka zawijany z chorizo

Składniki na 6 porcji: 1,5 kg udźca indyka, 15 dag kiełbasy chorizo, 5 czerwonych cebul, 15 dag migdałów, 2 łyżki jasnego octu winnego, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej natki, 125 ml bulionu, kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, 50 dag marchwi, 15 dag suszonych daktyli, oliwa, olej, chili, 350 ml soku pomarańczowego, 10 dag kaszy kuskus.

Reklama

1. 3 cebule obierz, posiekaj. Kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. 5 dag migdałów grubo rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę oraz migdały. Mieszając od czasu do czasu, smaż ok. 5 min. Dodaj połowę natki. Wlej ocet, przypraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj, ostudź.

2. Udziec umyj, wytrzyj. Oprósz solą i pieprzem. Na mięsie rozłóż ostudzone nadzienie, zwiń całość w roladę. Obwiąż ją bawełnianym sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim mięso. Roladę przełóż do brytfanny, podlej bulionem. Piecz 2 godz. w 175 st.

3. Pozostałe cebule obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij cebule. Dodaj starty imbir i posiekany czosnek, pozostałe, pokrojone migdały, obrane, pocięte w talarki marchewki i rozdrobnione daktyle. Wlej sok, przypraw solą, pieprzem i chili.

Kuskus przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Dodaj do składników na patelni razem z resztą natki. Udziec pokrój w plastry, usuń sznurek. Serwuj z potrawką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.