Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (14:01)

    Wytrawny tort z indyka z warzywami

Składniki: 5 filetów z indyka, 2 duże świeże ogórki lub 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 świeże pomidory, 4 suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 100 g sera żółtego.

Reklama

Filety umyj i rozbij na cienkie płaty o tej samej wielkości i grubości. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Każdy płat mięsa z obu stron posmaruj czosnkiem i oprósz solą oraz pieprzem. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce.

Paprykę wyszoruj, przekrój, wyjmij gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w szerokie paski. Suszone pomidory namocz we wrzątku. Duże przekrój na połówki. Gdy używasz pomidorów w oliwie, odsącz je na papierowym ręczniku. Ogórki wyszoruj i razem ze skórką potnij na plastry. Świeże pomidory pokrój w plastry.

Wąskie naczynie żaroodporne (tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na przemian płaty mięsa z warzywami (patrz zdjęcie). Na wierzchu powinno być mięso. Posmaruj oliwą, posyp startym serem, zawiń papier.

Piecz w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Rozwiń i pokrój dopiero, gdy tort nieco ostygnie.

Na żywo

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety z piersi indyka ● pęczek dymki ● cebula ● ząbek czosnku ● 200 g ryżu basmati ● łyżeczka curry ● 200 ml mleka kokosowego ● papryczka chili ● ananasy w puszcze ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.