Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (14:01)

    Zawijańce z sosem oliwkowym

Składniki: 600 g piersi z indyka, sól, pieprz, 8 plastrów szynki parmeńskiej, pęczek szałwii, oliwa. Sos: 3 szalotki, 50 g masła, 150 ml białego wina, 100 ml śmietany 33%, 100 g czarnych oliwek, 50 g kaparów.

Na rozgrzanej oliwie obsmaż roladki. Przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Przygotuj sos: obierz i posiekaj szalotki. Zeszklij je na maśle.

Zalej winem i gotuj, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Dopraw, zalej śmietaną, dodaj oliwki i kapary. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Do sosu z oliwek dodaj resztę liści szałwii. Zalej roladki i od razu podawaj.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.