Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Zawijaniec z indyka na jarzynce

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg filetu z indyka, po 5 dag migdałów i orzechów laskowych, 1 pęczek natki pietruszki, 1/2 szkl. zielonych oliwek, 15 dag fety, 3 marchewki, 20 dag mrożonego groszku cukrowego, 2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżce masła klarowanego i miodu, sól, pieprz, olej, natka do dekoracji.

Reklama

1. Orzechy i migdały zalej wrzątkiem, po 5 min osącz i pokrój je. Natkę opłucz, osusz i drobno ją posiekaj. Osącz z zalewy i również posiekaj oliwki. Fetę pokrusz w miseczce. Dodaj bakalie, natkę i oliwki. Przypraw pieprzem i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Wymieszaj.

2. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrożnie rozetnij je wzdłuż i rozłóż tak, by pow- stał prostokątny płat. Mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Płat posmaruj masą serowo-bakaliową, pozostawiając wolne brzegi. Całość zwiń dość ciasno, obwiąż nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej.

Zrumień na nim roladę ze wszystkich stron. Następnie zawiń ją w folię aluminiową i piecz 1 godz. w 180 st. (10 min przed końcem rozchyl folię i posmaruj roladę stopionym masłem wymieszanym z miodem.

3. Marchewki obierz, pokrój. Zalej posoloną wodą i gotuj 10 min. Wsyp groszek, gotuj 5 min. Sos przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Z rolady usuń nić. Podaj z warzywami polanymi sosem. Udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 owoc mango, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy curry w proszku, 5-6 łyżek mąki, 100 ml soku z mango, 100 ml bulionu warzywnego, 100 ml mleka kokosowego, sól, pieprz, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.