Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Żurawinowy indyk w cieście

Składniki na 8 porcji. Mięso: 1,2 kg filetu z indyka , 2–3 ząbki czosnku, spora szczypta zmielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, olej do smażenia. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 1,5 szkl. letniej wody, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli. Nadzienie: 1 słoiczek (150 ml) żurawiny do mięs, 20 dag suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych), 2 obrane cebule, 1 łyżka klarowanego masła, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz czarny mielony.

Reklama

1. Mięso natrzyj czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Owiń folią i włóż do lodówki. Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej 1 szkl. letniej wody.

2. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Grzyby i cebule posiekaj, przesmaż na maśle. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.

3. W mięsie wytnij kieszeń, napełnij ją żurawiną. Filet zepnij wykałaczkami i obwiąż nitką. Zrumień na oleju. Ostudź i usuń wykałaczki oraz nitkę. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 cm.

4. Placek posmaruj ostudzonymi grzybami, ułóż mięso. Zlep brzegi ciasta, odetnij jego nadmiar. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem (zlepieniem do dołu). Piecz 1,5 godz. w 180 st. Pieczeń posmaruj wodą i przykryj na chwilę ściereczką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.